Dobrej jakości garnki i akcesoria do gotowania to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Garnki granitowe mimo swojej delikatności i eleganckiego wyglądu, są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. Sprawdź, jakie są ich zalety i dlaczego warto postawić na garnki granitowe w swojej kuchni.
Uniwersalne zastosowanie i wyjątkowe właściwości termiczne
Garnki granitowe są chętnie wykorzystywane, przede wszystkim ze względu na uniwersalne zastosowanie. Nadają się do użytkowania zarówno na kuchence gazowej, jak i na indukcji. Co więcej, można ich używać również, przyrządzając potrawy w piekarniku.
Dodatkowo garnki z powłoką granitową wykazują bardzo dobre właściwości termiczne. Nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki czemu przygotowanie dań jest łatwiejsze. Oprócz tego garnki granitowe potrafią dłużej utrzymać wysoką temperaturę, dzięki czemu przygotowane w nich potrawy pozostają ciepłe przez dłuższy czas.
Solidne wykonanie i odporność na uszkodzenia
Garnki granitowe charakteryzują się dużą wytrzymałością i odpornością zarówno na działanie wysokiej temperatury, jak i na uszkodzenia mechaniczne np. zarysowania od sztućców. Dlatego też mogą służyć dłużej, nawet w przypadku początkującego kucharza.
Gotowanie jest niezwykle łatwe, gdyż naczynia te posiadają wzmacniane dno oraz nieprzywierającą powłokę, która znacznie ułatwia proces przygotowania dań oraz utrzymanie garnków w czystości.
Wygoda użytkowania
Chociaż powszechnie, garnki granitowe są uważane za ciężkie, to ich duża waga świadczy również o ich stabilności i solidności wykonania. Ciężkie garnki są bardziej wytrzymałe i trudniej je strącić z blatu czy kuchenki, dlatego też są bardziej bezpieczne w codziennym użytkowaniu.
Dodatkowo pokrywki są wykonane ze szkła hartowanego i posiadają dozownik na płyny przyprawy, a także otwór odpowietrzający, który zapobiega przedostawaniu się pary wodnej do jedzenia.
Zdrowe gotowanie i brak szkodliwych substancji
Niezwykle ważną zaletą garnków granitowych jest możliwość przygotowywania jedzenia przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Stal pokryta granitem tworzy nieprzywierającą powłokę, dzięki której zmniejsza się ryzyko przypalenia potrawy, nawet przy niewielkiej ilości oleju.
Dodatkowo takie naczynia są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Nie wydzielają żadnych substancji szkodliwych dla organizmu i nie wchodzą w interakcję z produktami spożywczymi, dlatego też nie zaburzają smaku ani aromatu dań.
Są to naczynia, które doskonale nadają się dla osób wrażliwych na kwestie zdrowotne, osób z alergiami pokarmowymi, dzieci czy też osób starszych.
Estetyka wykonania i funkcjonalność
Oprócz wszystkich zalet technicznych garnki granitowe wyróżniają się również eleganckim wyglądem. W sklepie Radochy Gospochy dostępne są garnki o różnej pojemności i kształcie, dzięki czemu każdy kucharz może wybrać model idealny dla siebie.
Garnki posiadają także dołączane silikonowe uchwyty, które ułatwiają przenoszenie nagrzanego naczynia. Dodatkowo można je wygodnie myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce bez obaw o możliwość ich uszkodzenia.